ERP Danışmanlık

ERP’nin hayata geçirilmesi / Kurumsallaşma- Kurumsallık ve Kurumsal kaynak planlaması kavramları birbirlerini destekleyen unsurlardır. ERP’ye geçiş kararı kurumsallaşma yolunda atılan en önemli adımlardan biri olmasına rağmen bir yazılım çözümüne sahip olmanın tek başına kurumsallaşmayı sağlayacağını düşünmek bir yanılgıdan ibarettir.

Çoğunlukla şirketler, büyümeyle paralel olarak iş süreçlerinin içinden çıkılmaz duruma gelinmesi, raporların aylarca alınamaması neticesinde ERP‘ ye geçme kararı almaktadırlar. Bu tür şirketlerde ERP, aslında bir kurumsal kültür değişimini de beraberinde getirmektedir, bu yüzden çalışanların görev tanımları, iş yapış yöntemleri ve sorumluluklarında ister istemez değişiklikler olacaktır. İşletmenin ve çalışanların eski alışkanlıklarını ve iş süreçlerini değiştirmeden sadece yazılım yüklemenin işletmeye hiç bir getirisi olmayacaktır, çünkü nihayetinde tüm yazılım sistemleri insanların elinde hayat bulur. Birçok ERP projesindeki başarısızlığın arkasında işletme yönetimi ve çalışanların sürece uyum sağlamadaki isteksizlik yatmaktadır. Bu tür işletmelerde ERP sonrasında iş akış süreçleri hızlanacağına yavaşlar, çoğu zaman ilave eleman ihtiyacı doğar, işletmede genel bir karmaşa hakim olur ve bu nedenlerle herkes yeni sistemin yarardan çok zarar getirdiğini düşünmektedir. Bu noktada şirket yönetiminin kararın arkasında durması ve sürece desteğinin sürmesi büyük önem kazanmaktadır. Kurumsallaşma, karar alma ve iş süreçleri gibi birçok noktada değişiklik yapılmasını gerektirmektedir.

ERP sistemleri bu sürecin sonunda destekleyici unsur olarak uygulamaya konduğunda beklenen sonuçlar alınabilir. ERP Danışmanlığı Hangi ERP‘nin kullanılacağı, ERP içindeki hangi modüllere ihtiyaç olduğunun tespit edilmesi ve kurumsallaşma konularında danışman firmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Aynı sektörde olsa dahi hiçbir firma birebir birbirine benzemez ve kendilerine özel bir takım özellikleri bulunmaktadır. ERP yazılımları ise hazır yazılımlardır ve her firmanın tüm iş süreçlerine tam anlamıyla cevap veremeyebilir. Bu kapsamda ERP uygulama danışmanlığı, işletmeye özel uyarlamaların gerçekleştirilmesi ve gerektiğinde ek yazılım çözümlerinin temin edilebilmesi çok önemlidir. Kurumsal Kaynak Planlaması Süreci ERP‘ye geçiş kararı ve uygulamanın başarıyla tamamlanması arasında geçen süre firmadan firmaya değişiklik gösterse de hiçbir zaman çok kısa bir zaman zarfına sıkışacağı şeklinde kurgulanmamalıdır.

Birçok veriye göre ERP‘ den istenen verimin alınabilmesi ortalama 1 sene içinde gerçekleşmektedir. Bu sürenin daha kısa ya da uzun olması yukarıda bahsettiğimiz aktörlerin verimliliğine, Kurumsal Kaynak Planlaması uygulama sürecinin sistematik bir şekilde kurgulanmış olmasına ve işletmenin iç dinamiklerine göre değişebilmektedir.